Dalmatinko Cup

Gradovi i županije

Grad Split

Split je, osim što je najveći grad u Dalmaciji te po broju stanovnika i drugi najveći grad u Hrvatskoj, jedan od posebnijih gradova Mediterana. Smješten na istočnoj obali Jadranskog mora, s tri je strane okružen morem, a s jedne planinama, čime se stvara spektakularan krajolik koji privlači turiste iz cijelog svijeta.
Poznat je po svojoj bogatoj povijesti i kulturi, koja se očituje u brojnim spomenicima, muzejima i umjetničkim galerijama, dok je najpoznatiji spomenik u Splitu Dioklecijanova palača, koja je izgrađena u 4. stoljeću za vrijeme vladavine rimskog cara Dioklecijana te je danas pod zaštitom UNESCO-a i jedan je od najvažnijih spomenika antike u Hrvatskoj.
Osim kao povijesno i kulturno središte, grad Split je sve poznatiji i po svojoj gastronomskoj sceni koja se užurbano razvija, istodobno uspješno isprepličući tradicionalnu, mediteransku sa modernom, internacionalnom kuhinjom.
Tijekom ljeta grad je posebno živahan, s mnogobrojnim festivalima, koncertima, izložbama i drugim kulturnim događajima. Uz to, grad nudi i brojne mogućnosti za zabavu, uključujući noćne klubove, barove i restorane, kao i prekrasne plaže, i kristalno čisto more, što ga čini idealnom destinacijom za odmor.
Posjetite Split, prepustite se njegovoj posebnoj atmosferi, i baš poput njegovih stanovnika, nemojte nigdje žuriti, samo dopustite šarmu grada da vas potpuno preuzme.

Grad Trogir

Trogir je povijesni grad smješten na obali Jadranskog mora, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Grad je smješten na malenom otoku koji je spojen s kopnom mostom, a njegova povijesna jezgra je pod zaštitom UNESCO-a.
Trogir je jedan od najbolje očuvanih romaničkih gradova u Europi, koji datira iz 3. stoljeća prije Krista. Budući da je grad bio pod vlašću mnogih civilizacija kroz povijest, uključujući Grke, Rimljane, Bizantince, Mlečane i Austro-Ugarsku, svaka je civilizacija ostavila svoj trag te je danas prepun povijesnih spomenika i znamenitosti, među kojima se ističe katedrala sv. Lovre, Gradska vrata, palače, samostani i crkve.
Također je poznat po svojoj gastronomiji, koja je obilježena mediteranskim jelima, ribom i plodovima mora te se u gradu nalazi mnogo restorana i konoba koje nude tradicionalnu dalmatinsku kuhinju, kao i modernih restorana s internacionalnom kuhinjom.
Trogir je prekrasan grad koji oduševljava svojom bogatom poviješću, kulturnim znamenitostima, plažama i gastronomijom. Posjet Trogiru je nezaboravno iskustvo koje će privući svakog putnika koji želi istražiti prekrasan dalmatinski krajolik i doživjeti lokalnu kulturu.

Grad Kaštela

Kaštela su grad koji se nalazi u neposrednoj blizini grada Splita. Grad se sastoji od sedam naselja koja su međusobno povezana i čine jedinstvenu cjelinu. Kaštela datiraju iz 15. stoljeća, kada su izgrađene utvrde i dvorci kako bi se obranili od turskih napada, dok se danas te utvrde koriste kao muzeji i kulturni centri, a među njima se ističu Vitturi i Rušinac.
Lokalna gastronomija temelji se na tradicionalnim dalmatinskim jelima, uključujući ribu, plodove mora i meso s roštilja. Restorani i konobe u gradu nude vrhunska jela pripremljena od svježih i lokalno proizvedenih namirnica.
Tijekom ljeta, grad organizira mnoge kulturne događaje, uključujući koncerte, izložbe i kazališne predstave, a sam grad je poznat po svojim prekrasnim plažama, kulturnim spomenicima i lokalnoj gastronomiji.

Scroll to Top