Dalmatinko Cup

PRAVILA TURNIRA ZA 2024. GODINU

PROPOZICIJE I PRAVILA

Članak 1.
Pravo nastupa na turniru ima svaki igrač rođen u godini koja je
navedena u imenu turnira, ili mlađi. Na turniru mogu nastupiti i mješovite ekipe (dječaci i djevojčice) s time da djevojčice mogu biti starije za jednu godinu od godišta navedenog u nazivu turnira.
Članak 2.
Na turniru sudjeluje 8 muških kategorija i 1 ženska kategorija – momčadi su raspoređene u kvalifikacijskom dijelu turnira u skupinama (A, B, C, D, E, F, G i H) s po 3, 4 ili 5 momčadi. (U slučaju prijave manje ili više ekipa, vremenskih neprilika, i sl. komisija turnira može prilagoditi pravila i propozicije broja ekipa i skupina).
Članak 3.
Svaka ekipa može imati u sastavu igrače koji nisu registrirani za klub koji se natječe ili može imati i igrače koji nisu uopće registrirani igrači s time da je trener ekipe dužan za te igrače osigurati identifikacijski dokument kojim se dokazuje godište djeteta te isti trebaju imati valjanu liječničku potvrdu o slobodnom bavljenju nogometnom igrom ne stariju od 6 (šest) mjeseci.
Članak 4.
Svaki igrač momčadi mora imati sportsku iskaznicu (ili osobnu iskaznicu, putovnicu) i obavljen liječnički pregled te ih je dužan predočiti organizatoru uoči same utakmice ako to predstavnik ili trener protivničke momčadi zatraži. Treneri i/ili predstavnici klubova su obvezni imati sportske iskaznice, osobne iskaznice ili putovnice svih prijavljenih igrača. Pregledavanje i legitimacija igrača na zahtjev protivničkog trenera ili predstavnika kluba se vrši isključivo u službenim prostorijama.
Članak 5.
Prije prve utakmice treneri/predstavnici momčadi obavezni su predati konačni popis igrača svoga kluba te isti ne mogu mijenjati do završetka turnira.
Članak 6.
Igrač koji je nastupio za pojedinu (matičnu) momčad na turniru, ne može nastupiti za neku drugu momčad na istom turniru. Isto se odnosi i na momčadi matičnog kluba te na bilo koji drugi klub koji sudjeluje na turniru.
Članak 7.
Za svaku momčad za vrijeme utakmice u polju mogu nastupiti:
M 2009 god. – (10 igrača + golman)
M 2010 god. – (10 igrača + golman)
M 2011 god. – (10 igrača + golman)
M 2012 god. – (10 igrača + golman)
M 2013 god. – (7 igrača + golman)
M 2014 god. – (7 igrača + golman)
M 2015 god. – (6 igrača + golman)
M 2016 god. – (6 igrača + golman)
W 2011 god. – (7 igračica + golmanica)
Članak 8.
Svaka momčad mora prijaviti dvije (2) garniture dresova (domaća i gostujuća) u kojima će nastupati na turniru (ako ekipa ne posjeduje, dobit će od organizatora navlake).
Članak 9.
Utakmice se igraju na terenu dimenzija (po propozicijama terena) te u skladu s pravilima igre Međunarodnih nogometnih saveza:
M 2009. godište – dimenzije terena 100×65 (cijeli teren), broj igrača 10+1, trajanje utakmice 2×20 min (polufinale i finale 2×25 min),
M 2010. godište – dimenzije terena 100×65 (cijeli teren), broj igrača 10+1, trajanje utakmice 2×20 min (polufinale i finale 2×25 min),
M 2011. godište – dimenzije terena 100×65 (cijeli teren), broj igrača 10+1, trajanje utakmice 2×20 min (polufinale i finale 2×25 min),
M 2012. godište – dimenzije terena 90×64 (cijeli teren), broj igrača 10+1, trajanje utakmice 2×15 min (polufinale i finale 2×20 min),
M 2013. godište – dimenzije terena 65×40 (polovica terena), broj igrača 7+1, trajanje utakmice 2×15 min (polufinale i finale 2×20 min),
M 2014. godište – dimenzije terena 65×40 (polovica terena), broj igrača 7+1, trajanje utakmice 2×15 min (polufinale i finale 2×20 min),
M 2015. godište – dimenzije terena 50×30, broj igrača 6+1, trajanje utakmice 2×15 min (polufinale i finale 2×20 min),
M 2016. godište – dimenzije terena 42×24, broj igrača 6+1, trajanje utakmice 2×15 min (polufinale i finale 2×20 min),
W-2011. godište – dimenzije terena 65×40 (polovica terena), broj igračica 7+1, trajanje utakmice 2×15 min (polufinale i finale 2×20 min).

Članak 10.
Sve utakmice turnira igraju se sa službenom loptom turnira (sponzorska lopta).
Članak 11.
Ako je u utakmicama završnice turnira izjednačen rezultat nakon isteka regularnog dijela utakmice izvode se penali, tako da ih izvode po pet igrača iz svake momčadi, a ako i nakon toga i dalje rezultat bude izjednačen, po jedan penal za svaku momčad izvodit će odabrani igrač, sve do konačnog razrješenja pobjednika.
Članak 12.
Kriterij za određivanje plasmana u skupinama je:
• broj bodova
• međusobni susret (ako 2 momčadi imaju jednaki broj bodova)
• gol razlika (ako 2 momčadi imaju jednaki broj bodova i neriješen međusobni susret)
• veći broj postignutih golova (ako je više od 2 momčadi izjednačeno po broju bodova i ima jednaku ukupnu gol razliku)
• ždrijeb

Članak 13.
Ako tri momčadi imaju isti broj bodova radi se interna tablica između te tri momčadi, a ako je njihov međusobni skor potpuno identičan, imaju jednaki broj bodova i jednaku ukupnu gol razliku te jednaki broj postignutih golova, o najuspješnijoj momčadi odlučivat će se ždrijebom. U kategorijama u kojima ima po 6 grupa, prolazak u sljedeću fazu natjecanja nakon grupne faze ostvaruju po 2 prvoplasirane ekipe te 4 najbolja trećeplasirana, a u istoj se ne mogu susresti ekipe koje su bile u istoj skupini.
Članak 14.
Sve utakmice sude suci licencirani od Hrvatskog nogometnog saveza (sudačka organizacija HNS-a, a suce delegira povjerenik za suđenje NSZZ).
Članak 15.
Sudac utakmice ima pravo dodijeliti 2 žuta kartona,1 crveni karton, te tako udaljiti igrača zbog nesportske igre ili ponašanja, te isti igrač nema pravo vraćanja u polje (igru) do kraja utakmice, ali sljedeću utakmicu isti igrač ima pravo nastupa.
Članak 16.
Zamjene igrača su leteće i obavljaju se na uzdužnoj liniji igrališta. U igru mogu ulaziti i iz nje izlaziti svi igrači prijavljeni na službenom obrascu turnira.
Članak 17.
U slučaju da dva i više igrača postignu isti broj zgoditaka, najbolji strijelac turnira je igrač čija je momčad ostvarila viši plasman.
Članak 18.
Turnir se igra po pravilima nogometne igre propisanim od HNS-a uz nadopunu pravila u pojedinim kategorijama od strane organizatora.
Članak 19.
Za kategorije M2013, M2014, M2015 i M2016 pogodak postignut izravno iz početnog udarca se ne priznaje. Vratar izbacuje loptu u igru iz gol-auta nogom s prve bijele crte (5 m) označene na nogometnom igralištu. Vratar ne smije primiti loptu u ruke od suigrača koja mu je namjerno upućena osim ako je suigrač vrati dijelom tijela iznad koljena. U slučaju namjernog primanja od suigrača dosuđuje se neizravni slobodni
udarac koji se izvodi s crte kaznenog prostora. Aut se izvodi s rukom. Kod uzrasta M2013 i M2014 postoji pravilo zaleđa koje se odnosi samo od kaznenog prostora do gol auta.

Članak 20.

U svim kategorijama turnira unutar tehničkog prostora za vrijeme odigravanje susreta smiju se nalaziti samo prijavljene osobe. Zabranjeno je okupljanje igrača i trenera koji nisu prijavljeni za susret kao i prisustvo roditelja i navijača unutar tehničkog prostora.
Članak 21.
Turnirska komisija, u konzultaciji s trenerima momčadi koje su izborile poluzavršnicu turnira, bira najboljeg vratara, igrača, strijelca(poznat).
Članak 22.
Organizator turnira nije odgovoran za izgubljene ili ukradene imovine igrača.
Članak 23.
U slučaju nastupa događaja koji nije propisan ovim propozicijama, turnirska komisija je ovlaštena za donošenje tumačenja koje će se smatrati dopunom istih (npr. pravila zaleđa u određenim kategorijama, prebacivanjem lopte preko središnjice terena (centra) od strane golmana, dimenzije terena, golova i broj igrača u terenu).
Članak 24.
Prihvaćanjem sudjelovanja na turniru sve momčadi prihvaćaju obavezu sudjelovanja na ceremoniji otvorenja turnira. Momčadi i pojedinci koji će biti nagrađeni imaju obavezu biti dio ceremonije proglašenja najboljih. Prihvaćanjem sudjelovanja svi sudionici su upoznati sa zakonski određenim pravilima GDPR-a, a organizator ima pravo koristiti i objavljivati podatke, fotografije i video zapise. Sudjelovanje na turniru je dobrovoljno i na odgovornost klubova koji trebaju imati suglasnosti roditelja i/ili zakonskih skrbnika sudionika. Sve ozljede i drugi događaji sa štetnim pojedincima nisu odgovornost organizatora, a osiguranje od ozljeda i drugih štetnih događaja su u obavezi napraviti klubovi i/ili roditelji tj. zakonski skrbnici sudionika.

Članak 25.
U slučaju incidenata na turniru od strane pojedine ekipe ili njihovih navijača tj. roditelja organizator zadržava pravo izravne diskvalifikacije momčadi koja prouzrokuje problem. Bilo da se radi o grupnoj situaciji ili individualnog incidenta os strane roditelja posljedice snosi ekipa čiji pripadnici ili navijači su krivi za situaciju.
Članak 26.
Svi protesti i žalbe vezane uz odigrane utakmice moraju se prijaviti odmah nakon završetka utakmice nadležnoj turnirskoj komisiji koju imenuje organizator, a čija je odluka konačna i obvezujuća. Komisija neće prihvatiti žalbe koje se odnose na odluke koje je donio sudac.

 
Scroll to Top